Identitetsorienteret psykoterapi
01
Hvem er du?
Måske skal man være lidt nørdet for at syntes at identitet er spændende? Men tænk lidt nærmere over hvor tit identitet egentlig dukker op i vores hverdag. Hvem er vi fx når vi er sammen med vores venner vs med vores forældre? Hvorfor er vi nogen gange på en måde og andre gange på en anden? Det kan for nogen være forbundet med utryghed at vi ikke opfører os på samme måde altid i alle sammenhænge, altid mener der samme osv. Men bare roligt, det er helt, helt normalt. Vores personlighed er mangefarvet, i et evigt skiften mellem forskellige roller afhængig af situationen. Og heldigt for det, hvis vi opførte os på samme måde over for vores børn som over for vores chef, ville det give problemer.
02
Identitet i terapien
I terapien kan vi udnytte denne viden om delpersonligheder til at arbejde rundt om vores personlighed og smidiggøre den. Måske er der nogen sider af dig som du bringer frem i sammenhæng som ikke er hjælpsomt. Måske er der sider af dig som er præget af fortiden, gamle strategier som var nyttige en gang, men som er udspillet nu? Gradvis kan vi arbejde hen i mod en tilstand af større bevidsthed, hvor vi fra et voksent sted kan skifte i mellem de forskellige sider af os selv kreativt i forhold til hvad verden kaster i vores retning.
03
Kernen af mig
Men der må da være noget der er konstant i mig, noget der gør mig til mig? Mit svar er ja, vi har et sted i os som er konstant, som altid er ok, uanset hvor højt bølgerne går, en tilstand af ren væren. Men næsten uanset hvad, så har de fleste af os stadig brug for at arbejde med vores mere neurotiske sider.