Tab til selvmord
01
Når det værste sker
Når vores nærmeste vælger livet fra, er det stort set at altid en meget voldsom oplevelse, som udløser sorg og krise. Vi kan reagere forskelligt, afhængig af hvem vi har mistet, personlighed og meget mere. Men der er alligevel en række temaer, der næsten altid dukker op for de efterladte.
02
Chokket
I den første tid gennemgår de fleste en periode med chok, hvor du i større eller mindre grad er ved siden af dig selv. Måske har du problemer med at sove, koncentrere dig og i det hele taget fungere i din dagligdag. Du har her brug for al den støtte dit netværk kan mønstre, også til konkrete daglige gøremål. Hvis det er dig der har fundet den afdøde, er det særligt vigtigt at du får bearbejdet denne oplevelse. Hvis du har flashbacks, hvor du ser billeder fra situationen ufrivilligt, er det et kald fra dit nervesystem om at få bearbejdet begivenheden.
At den afdøde aktivt har fravalgt livet, og dermed også dig, kan opleves som et kæmpe tab af mening. Det store spørgsmål “hvorfor”, kan udvikle sig til tankemylder som det kan være svært at tage pause fra.
03
Hvem er jeg nu?
Mange gange er vores identitet som forældre, kæreste osv. også i opbrud. Vi kan måske opleve en følelse af at have fortjent at have det dårligt nu da det værste er sket, og vi ikke kunne forhindre det. Samtidig kan det være svært at være fælles om alle de svære følelser med de nærmeste, fordi deres reaktionsmønstre er anderledes end dine. Vi har forskellige personligheder, men vores tab er også forskelligt, afhængig om vi fx har mistet en bror eller et barn.
I det hele taget er det at være efterladt efter selvmord et stort rodsammen af modsat rettede følelser, som skyld, lettelse, vrede osv. Det kan gøre det svært at komme ind til kernen, selve sorgen over at have mistet. Det er en stor opgave at rydde op i rodet, så vi har brug for at ikke at gå alene med det.
04
Gode links
- Netværket for selvmordsramte (Nefos) nefos.dk
- Efterladte efter selvmord – efterladte.dk
- Akut kriserådgivning Livslinjen.dk