Traumer og belastnings­reaktioner

01

Traumer eller bare lidt voldsomt?

I dagligdags sprog bruger vi ordet traume lidt tilfældigt. Det er traumatisk at der ikke er mere is i fryseren osv. Det kan man jo godt gå hen og blive lidt træt af. Den modsatte grøft er at afvise at hele traumesnakken som relevant for en selv (eller andre), hvis vi hverken har været i krig eller er blevet voldtaget.

Som i så mange andre tilfælde, ligger sandheden nok et sted midt i mellem. Der er de åbenlyse traumer som krigsoplevelser, voldtægt og lignende, men også tilsyneladende mindre begivenheder kan efterlade sår i sindet (traume betyder sår/brud) som kan gnave os i mange år efterfølgende. Det væsentlige er hvordan begivenheden “fordøjes” af dit nervesystem.

02

Det er fortid…

Traumets kerne er, at det er noget uafsluttet. Og terapien skal nødvendigvis handle om, at få afsluttet oplevelsen, at gjort den til noget der skete i din fortid.

Traumer der ikke forløses opleves af nervesystemet som om de stadig udspiller sig i nuet. Det kan have mange konsekvenser. På det kropslige plan i form af spændinger, hovedpine, samt forskellige sygdomme, som er kroppens måde at kommunikere på. Men også i måden vi opfører os på, måden vi relaterer til andre mennesker på.

03

Vejen ud

Men er der altid brug for terapi for at forløse traumer? Langt fra, heldigvis. Vi er alle født med evnen til at hele vores traumer. Det ligger i vores biologi, på samme måde som hos alle andre dyr. Ellers ville alle byttedyr jo være konstant traumatiserede. Og det er ikke tilfældet. Den naturlige heling går nogle gange i stå fordi vi ubevidst bliver bange for vores egne oplevelser af angst, raseri mv. Noget låses fast, og vi har brug for hjælp til at finde nøglen til den naturlige proces, hvor traumets energi kan frigives. Læs eventuelt mere om hvordan jeg arbejder med traumer:

 
Scroll to Top