Mindfulness i terapien

01

Bevidst ikke-dømmende nærvær

Ordet mindfulness er en svær størrelse, da det kan fremkalde meget forskellige indre billeder afhængig af hvem man er. Lidt ærgerlig at vi ikke har et “gammelt dansk” mere neutralt ord. Så det kalder på en definition og jeg kan godt lide at beskrive det som “bevidst, ikke-dømmende nærvær“.

Mindfulness er en naturlig menneskelig egenskab, , på trods af det fremmedartede navn. Derfor er det ikke altid noget som jeg gør et stort nummer ud af at sætte label på. Særligt i individuel terapi foretrækker jeg at det indgår som en naturlig del af vores måde at være sammen på.

02

Lytte til dit indre kompas

Er du nogensinde stødt på ideen om at du ville få det bedre hvis du lyttede mere til dig selv? Det lyder jo meget rigtigt, men det kan jo også bare betyde mere Netflix og slik. Eller hvad det nu er, som er vores favorit middel til at dulme os med. Der kan så være en modreaktion, hvor vi tager os sammen og presser forandringer igennem.

Der kan være god brug for begge reaktionsmønstre. Men der er også en tredje vej, som er en anden form for lytten til sig selv. Hvor den første form for lytten er en flugt, handler denne form for lytten om kontakt. Kontakt med sig selv, andre mennesker og virkeligheden omkring os. Og om at opdage ressourcen i denne kontakt, når den er helt ren, fri for fortolkninger. Og krav om handling. Her er en bundløs ressource af ro og heling.

03

MBSR metoden

Jeg underviser også grupper i mindfulness, hvilket altid er en meget fin oplevelse. Her er vi mere specifikke i forhold til at bruge ordet mindfulness og undersøger sammen hvad det er for en størrelse. Jeg anvender her MBSR metoden, som er en nøje struktureret metode, der har stor succes verden over. MBSR står for Mindfulness Baseret Stress Reduktion.

Jeg har arbejdet med mindfulness i snart et årti, og forbløffes over hvor stort potentiale der er for heling i simpelt hen at være nærværende og ikke-dømmende med det som verden her og nu kaster i vores retning.

 
Scroll to Top